סחרחורת יכולה לתקוף בשלבים שונים של החיים, בהפתעה או בהדרגה. הסיבות לה רבות ומי שסובל מסחרחורת לעיתים קרובות חייב באבחון מדויק כדי לקבל את הטיפול המותאם וכיום קיימות מספר בדיקות חדשניות לאבחון מדויק של מקור הסחרחורת. מהי סחרחורת וממה היא נגרמת ומהן אותן בדיקות? על כך ועוד בכתבה שלפניך.
מהי בדיקת סחרחורת, היכן וכיצד היא מתבצעת?
אנשים מגיעים לבדיקת סחרחורת אחרי שהם חשו לאורך תקופה ארוכה או קצרה תחושה של שיוט, מעין תחושה שכל העולם סביבם מסתחרר. עוד טרם הבדיקה נעשה ראיון מקיף עם המטופל או המטופלת ובה מתבצעת בדיקה גופנית במסגרתה מעריכים את התגובות המוחיות שיכולות לעורר את הסחרחורת שנקראת בדיקה אוקולומוטורית, בנוסף, נעשית בדיקה של תפקוד המערכת הווסטיבולרית בה נבחן שיווי המשקל ונבחנת תנועת גלגלי העיניים בהתאם לגירויים. מלבד בדיקות אלה, ניתן לבצע בדיקות עזר נוספות אותם נמצא במעבדות להערכת תפקוד המערכת הווסטיבולרית באופן ממוחשב ומדויק, להלן הבדיקות העיקריות שבהן:
בדיקת VHIT – זוהי בדיקה במסגרתה המטופלים מרכיבים משקפיים בהם מותקנת מצלמה שמבצעת מעקב אחר גלגלי העיניים ויש בהן חיישן תנועה שעוקב אחרי תנועות הראש. הבדיקה מספקת הערכה מדויקת של שלוש התעלות הקשתיות שנמצאות במערכת הווסטיבולרית.
בדיקת VEMP – זוהי בדיקה בה נבחנת הפעילות החשמלית של שרירי הצוואר והעיניים כתגובה לגירויים שונים המופעלים על האיברים האוטוליטים במערכת הוסטיבולרית. במסגרת הבדיקה מונחות אלקטרודות על שריר בצוואר או מתחת לעיניים והמטופלים מרכיבים אוזניות המשמיעות צלילים מסוימים המסייעים לקבוע את סף הגירוי ומידת הסימטרייה בתגובת המטופלים.
בדיקת VNG – זוהי בדיקה שנחלקת לשני חלקים: בחלק הראשון בוחנים את תנועת גלגלי העיניים בהתייחס לגירויים ראייתיים שונים. בחלק השני של הבדיקה בוחנים את תנועת כלכלי העיניים בהתייחס לגירוי של קור וחום האוזן באמצעות הזרמת אוויר או מים חמים וקרים ובוחנים את תגובת הסחרחורת אליהם. הבדיקה הראשונה למעשה מעריכה באופן ממוחשב את התפקוד המוחי, שבמידה והוא לקוי הוא עלול לגרום לסחרחורת, והבדיקה השנייה נועדה לבחון את תפקוד התעלה הצדית במערכת הווסטיבולרית.
מה מקורן של הסחרחורות ומה שיטות הטיפול הנפוצות כיום?
סחרחורת יכולה להיגרם מסיבות רבות החל ממצב רפואי לקוי של זיהום, פציעה או אפילו זרימת דם שאינה סדירה, ועד להפרעות באוזן הפנימית או מחלת ים. לעיתים קרובות נראה שבעיה באוזן הפנימית גורמת לורטיגו – מצב בו המטופלים מרגישים מסוחררים, ממש כמו שהסביבה נעה סביבם. למעשה, המוח מקבל אותו לא נכונים או לא תואמים למה שמקבלים העצבים התחושתיים והעיניים, ורטיגו הוא תחושה שמתקבלת שהמוח מנסה להתמודד עם אותו בלבול.
מלבד בעיות באוזן הפנימית, סיבה נפוצה נוספת להופעת סחרחורת היא זיהום ויראלי בעצב שיווי המשקל. אותו זיהום עלול לגרום לורטיגו מאוד חזק וגם רציף, לעיתים הוא אף מלווה באובדן שמיעה פתאומי. גם בעיה בזרימת הדם יכולה להוביל לסחרחורת, כמו גם מחלת מנייר, מיגרנה, חרדות, שימוש בתרופות שונות, מצבים נוירולוגים שונים כמו טרשת נפוצה ומחלת הפרקינסון, רמת סוכר נמוכה בדם אצל חולי סוכרת, רמת ברזל נמוכה בדם אצל הסובלים מאנמיה, התייבשות וחום גוף גבוה.
ישנן שיטות שונות לטיפול בסחרחורת, כאשר שיקום וסטיבולרי שנעשה על ידי רופאי אף אוזן גרון ופיזיותרפיסטים הוא הנפוץ ביותר. אותו טיפול בסחרחורת כולל תרגילים שונים לצמצום הרגישות לתנועה תוך עבודה על שיפור ההליכה, היציבה ושיווי המשקל. ככל שהשיקום מתקדם, ניתן לבצע את התרגילים באופן עצמאי בבית ומומלץ מאוד להתחיל אותו כמה שיותר מוקדם.